A településen és környékén:

Helytörténeti gyűjtemény

A település kialakulását, fejlődését mutatja be.
Cím: Balatonmáriafürdő, Gróf Széchényi Imre tér 9. 

Balatonmáriafürdő hajóállomás

A balatonmáriafürdői hajóállomásról menetrendszerinti és sétahajók is indulnak.
Sétahajózás 2015 főszezonban: Kedd-vasárnap minden nap 14:00, szerda és szombat további egy járat, 19:00-kor indul.
A pontos menetrendről érdeklődjön a BAHART pénztárakban!

Balatonmáriafürdő és Balatonkeresztúr programjai:

Balatonkeresztúr - Négy Évszak Játszóház

2-12 éves korosztály számára készült 200nm-es játszóház 2014-ben épült.
Címe: 8648 Balatonkeresztúr, Ady Endre u. 1.

Balatonfenyvesi kisvasút

Fenyvesről Somogyszentpálra közlekedő kisvonat, mely 15 km-es pályát 40 perc alatt teszi meg a végállomásig. Út közben az állat és növényvilágban lehet gyönyörködni. A visszajutás megoldott, mert a vonat rövid pihenő után indul vissza Balatonfenyvesre.

20 km-en belül:

Csillagvár - Balatonszentgyörgy (10 km)

Balatonszentgyörgy határában lévő vár, másfél hektáros pihenőpark. Állandó kiállítás: A világ első huszárbaba-múzeuma + középkori életpanoptikum. Parkoló, csárda, íjászat. Gyerekeknek állatsimogató! (kecske, juh, szamár)

Tájház (Talpasház) - Balatonszentgyörgy (10 km)

Paraszti enteriőr-kiállítás, somogyi gyermekvilág.

Fonyód (15 km)

A fonyódi hegy tetején lévő kilátóból belátható az egész keszthelyi öböl. Fonyódról indul hajó Badacsonyba, így akár egy napos kirándulást is el lehet itt kezdeni. A piacra is érdemes kilátogatni hétvégente.

20-50 km-es távolságban:

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet (25 km)

A tájvédelmi körzetben túraútvonalak haladnak, továbbá Mesztegnyőről induló erdei kisvasút közel 9 km-es távot tesz meg hangulatos útvonalon több megállóval.

Keszthely (25 km)

A régi hangulatot idéző városban rendkívül sok a látnivaló! Festetics kastélyban állandó kiállítások: történelmi modellvasút kiállítás, hintókiállítás, vadászati kiállítás. Továbbá Keszthelyen: Georgikon Majormúzeum, Balatoni Múzeum (Balaton történetét, élővilágát mutatja be), sétálóutca,

Zalakaros (35 km)

Az ország egyik legjobban fejlődő fürdője. Itt nem csak a betegek és idősek találják meg a pihenés és kikapcsolódás lehetőségeit! Élményfürdő, csúszdák, infraszauna, száraz- és nedves szauna, gyermek élménymedencék, masszázs és a gyógyulni vágyóknak gyógykezelések!

Kis-balaton:(35 km)

Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A Kányavári szigeten a sétálók és a horgászok is megtalálják a nekik tetsző elfoglaltságot. A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1.5 óra alatt végigjárható sétaút 13 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. 

Bivaly rezervátum - Kápolnapuszta (35 km)

A telep a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal. A Kis-balaton mellet levő Balatonfelvidéki Nemzeti parkhoz tartozó rezervátum életszerűen próbálja meg bemutatni a bivalyok életét és a hozzá kapcsolódó természeti értékeket. Ürgeles, madarak fészkelése, kutyák és az ember kapcsolata, a természet körforgása és persze sok bivaly.

Buzsák-Csisztapusztai termálfürdő (35 km)

A 42 fokos termál vizű fürdő. 5 medence van, köztük gyermekmedence is!

Somogyvári Bencés apátság romjai (35 km)

Koppány székhelye volt, később Bencés monostort építettek ide, majd erőddé alakították, amit a török hódoltság alatt leromboltak.